Údržba potahů

Ošetření kožených a koženkových potahů by mělo probíhat tak 4x do roka a u motocyklů po každém i menším znečištění nezávisle na jejich používání.

Před samotným čištěním ať už se jedná o lokální nebo celistvé, je třeba čistící přípravek odzkoušet na daném materiálu někde v místech, kde by případné nežádoucí účinky tak nevadili a až poté můžeme povrch čistit a následně ošetřit.

Při menším lokálním znečištění (např.: polití neagresivní tekutinou) použijeme bavlněný hadřík s nanesenou pěnou z mýdlového roztoku a jemnými krouživými pohyby vyčistíme. Mýdlo by mělo mít neutrální hodnotu Ph. Čistícím přípravkem se vyčistí hrubší nečistota a impregnace zajistí její stálou charakteristickou vlastnost a hezky ji i provoní.

V žádném případě nepoužíváme k čištění prací prášky, aviváže a různou chemii. Kůže pak ztrácí své vlastnosti…

Vytváří se mapy, tuhne, časem praská.

Rovněž k impregnaci nesmí být použity např.: sádlo, dětský olejíček, indulona a jiné mastné chemie jak se na webu dočtete.

Opět se tím kůže přinejmenším znehodnocuje protože v dnešní době trh ovládají spíše kůže matné nebo hedvábně lesklé a použitím těchto nesprávných věcí čalounění ztrácí své kouzlo.

Tato údržba platí i pro koženkové čalounění.


TYPY ČISTIDEL

Image 1



TUKY A VOSKY

Živočišné i rostlinné tuky a vosky jsou sice vydatnější a zároveň obsahují i látky k výživě usní, ale nejsou vhodné na textil a broušené materiály (nubuk), mohou mít na svědomí změnu vzhledu materiálu. Vhodné jsou především na hladké usně.





Image 2

SPREJE          

Měly by se používat na vyčištěný a suchý potah,tímto postupem bude zaručena účinnost. Jsou většinou vyráběny na bázi silikonu (u některých světlých odstínů po použití může dojít k nepatrnému ztmavnutí).Výhodou sprejových impregnací je zpravidla univerzální použití, lze je tedy využít i na broušené materiály a textil. Snadno se aplikují a u kožených potahů zaručují zachování původního vzhledu materiálu.






ÚDRŽBA

KŮŽE

Kožená sedla vyžadují zvýšenou péči. Vodoodpudivost na sedle zajistí pouze impregnace. Alespoň jednou za tři měsíce by jste měli provést takovou malou údržbu v podobě čištění a následné impregnace. Zvýšenou péči pak věnujte při velkých vedrech nebo při suché zimě. Na čištění je dostačující jakákoliv autokosmetika na kožené potahy kterou už v dnešní době koupíte i na benzínových pumpách. Co se týká impregnace, tak na lesklejší kůže jsou nejlepší krémy na bázi včelích nebo silikonových vosků a na matné používejte roztoky. Její nenasákavost pak zabráníte impregnací. Jako dostačující můžete použít impregnaci na outdoorové oblečení.

KOŽENKA

Jelikož se už v dnešní době tento materiál rozděluje do skupin podle použití, tak v tomto případě se to dá pokládat za výhru. Outdoorové koženky sice patří k těm nejdražším ale jsou odolné vůči UV záření (nešisují), mají nenasákavou úpravu, odolnost vůči slané vodě (vhodné pro vodní skútry), odolnost vůči mrazu (nepraskají), jsou nehořlavé atd…

Tyto materiály jsou na údržbu méně náročné. Na čištění můžete použít od mýdlové vody, čistící pěny na autokosmetiku, tak ve většině případech můžeme sáhnou při velkém znečištění i po technickém benzinu, ale s ním opatrně. Co se týká impregnace, tak je dostačující opět impregnace na outdoorové oblečení.

ALCANTARA

Alcantara je pouze obchodní značka výrobce. Jde pouze o látku imitující kůži v podobě přírodního Nubuku. Na její čištění se používají stejné přípravky jako na textil v podobě různých čistících pěn, lze ji opatrně čistit i mýdlovou vodou, ovšem pozor,bude dlouho schnout.